психично здраве
Твърде многото захар вреди на паметта
На ден се нуждаем от толкова фруктоза, колкото има в една ябълка
свързани теми
Според биолози от Университета на Джорджия и Университета „Ватерло” в Онтарио, Канада, твърде голямото количество захар (фруктоза) в храните влошава функциите на паметта.
За разлика от глюкозата, фруктозата се преработва предимно от черния дроб. Тя произвежда прекалено голямо количество триглицериди – мазнини, които директно попадат в кръвообращението. Триглицеридите пречат на сигналите на инсулина в главния мозък, който играе важна роля за оцеляването на мозъчните клетки и тяхната функционалност.
Медиците, цитирани от Би Би Си, напомнят, че употребата на големи количества захар, концентрирани сокове, сиропи и други продукти, съдържащи фруктоза, води не само до влошаване на паметта, но и до повишен риск от диабет от втори тип, затлъстяване и сърдечносъдови разстройства.
Организмът всеки ден се нуждае от количеството фруктоза, съдържащо се в една ябълка, отбелязват терапевтите и подчертават, че трябва да се въздържаме от сладките газирани напитки и голямото количество захар, с която изобилстват немалка част от храните.
галерии
Белтъчините в храната елиминират стреса
Да открием положителното в стреса!
Открийте си източник на радости
Ябълковидната фигура е резултат от стреса
Как да успокоим плачещото бебе
Най-важните скрийнинг тестове - за да сме здрави
Пресните сокове: какъв да изберем
7-те основни хранителни вещества, които не бива да ни липсват
Най-добрите диетични съвети
Какво косата и скалпът казват за здравето ни
Храни срещу мазнините - част 1
Facebook коментари